articles
הבנק הדיגטלי הראשון
מאת: הילה סטרוגו
articles
branding
הבנק הדיגטלי הראשון
“עוצמה של טכנולוגיה,ביטחון של בנק.” אלו מילות הסיסטם הראשוניות שמציג הבנק הדיגיטלי הראשון בישראל, שעושה את צעדיו הראשונים בישראל בחודשים אלו ממש. אין ספק שהבנק הדיגיטלי הגיע בדיוק בזמן, כשכבר חשבנו להתייאש מהתורים המלאים והבלתי נגמרים בשירות לקוחות של כל אחד מהבנקים הקיימים בארץ, בדיוק אז נכנס לחיינו שחקן חדש, צעיר, מרענן, וחדשני, שבוודאות יהווה איום ואתגר לבנקאות הישנה יחסית הקיימת כיום, על אף ההבטחות שאנו מקבלים הכוללות שירות היבדרי ובנקאות נגישה, הבנק הדיגיטלי יקפיץ את הבנקאות הקיימת בכמה דרגות קדימה.
הבנק עונה לפרמטרים של מותג אמיתי , השפה קלילה, ומונגשת ברשתות החברתיות השונות ישנה שקיפות ללקוחות, חברות, קהילתיות, אותנטיות, ועיצוב פשוט וחזק , מה שמחבר את הצרכנים של היום אל הבנק מבחינה רגשית, וגורמת ללקוחות להזדהות איתו.
מרחב הבנקאות הדיגיטלית מתקדם במהירות ומתחלף כל הזמן. יצאנו לחקור את הנתונים העדכניים ביותר על בנקים המתמודדים עצמאיים ברחבי העולם כדי למצוא אילו 10 הם הגדולים ביותר בעולם.
עשרת הבנקים הדיגיטליים הגדולים ביותר הם שילוב בריא של סטארט-אפים וחברות מארבע יבשות שונות וכולן מלבד אחת נוסדו בעשר השנים האחרונות.
שבעה מייסדים הם עדיין מנכ”לים של החברות שלהם וההערכה הכוללת של כל 10 החברות היא 72 מיליארד דולר.
הבנק הדיגיטלי הגדול בעולם הוא מסאו פאולו שבברזיל, ויש לו פוטנציאל להיות גדול עוד יותר מכיוון שהשוק הברזילאי עדיין לא ברשותו, כאשר לשליש מהאוכלוסייה אין חשבון בנק.
Nubank מבוסס ברזיל, המכונה הפינטק הגדול ביותר באמריקה הלטינית, נוסד בשנת 2013 על ידי דיוויד ולז הקולומביאני, כריסטינה ג’נקיירה הברזילאית ואדוארד וויבל האמריקאי.
ה- neobank הגדול בעולם הוציא את המוצר הראשון שלו, כרטיס אשראי, בשנת 2014. זה היה המוצר הפיננסי היחיד שהם יכלו להשיק באותו זמן מכיוון שהם לא יכלו לרכוש רישיון בנקאי בברזיל מכיוון שהחוק מונע בנק זר בַּעֲלוּת.
זו הייתה הכניסה המושלמת לשוק הבנקאות הברזילאי הרווחי מכיוון ששיעורי הריבית בכרטיסי אשראי היו אז עד 400% בשנה. היה להם קל לפתות לקוחות חדשים עם יישומים להזמנה בלבד ועל ידי הצעת כרטיס אשראי ללא כל עמלות שתוכל לבקש באינטרנט ולקבל תוך יומיים בלבד.
בשנת 2016, לנובנק היו כבר מיליון לקוחות כרטיסי אשראי שכמעט לא הוציאו כסף על שיווק. מאי 2017 היה תאריך גדול עבור החברה מכיוון שקיבלה את רישיון הבנקאות הברזילאי המלא שלה בצו נשיאותי.
בנקים דיגיטליים רבים וחנויות מסחר אלקטרוני ראו זינוק גדול ביישומים ומכירות במהלך המגיפה ונובנק לא היה יוצא מן הכלל מכיוון שהכנסותיו כמעט הוכפלו ל -963 מיליון דולר בשנת 2020.
ל- Nubank שבסיסה בסאו פאולו יש כיום כ -35 מיליון לקוחות וגייסה סך של 1.5 מיליארד דולר עם המימון האחרון שלה בסך 400 מיליון דולר ב- 28 בינואר 2021, מסבב סדרה G.
זה מעמיד את החברה על שווי עצום של 25 מיליארד דולר, מה שהופך את דיוויד ולז, מייסד ומנכ”ל נובנק למגניב של 5.2 מיליארד דולר עם אחזקה של 23% בחברה.
כמובן שנובנק אינו ישן על ערימות של מזומנים, הוא החל להתרחב במהירות ברחבי אמריקה הלטינית החל משנת 2019 עם ארגנטינה ומקסיקו ועבר למדינת מולדתו של ולז, קולומביה בשנת 2020.
אין להם שום כוונה להתרחב לשוק האמריקאי הצפוף (יותר מדי) למרות שהם עלולים לקחת את הציבור של נובנק לשם.
כל זה הופך את נובנק בקלות לבנק הדיגיטלי הגדול בעולם עם יותר מ -10 מיליארד דולר לפני מספר שני ברשימה שלנו.
צ’יים, סטארט-אפ הפינטק האמריקאי היקר ביותר המשרת שירות צרכנים קמעונאיים, נוסד בסן פרנסיסקו בשנת 2013 על ידי כריס בריט שהוא עדיין מנכ”ל החברה וריאן קינג (CTO).
החברה הושקה בפומבי בשנת 2014 בתערוכת ד”ר פיל כשהפתיע את אורחיו עם כרטיס צ’ימל ו -5,000 דולר.
צ’יים עשתה דרך ארוכה מימיה הראשונים להפוך לבנק האתגר עם מספר המשתמשים ביותר בשוק האמריקאי, בעל יותר מ -12 מיליון לקוחות וצמיחה של 50% במגפה.
הם עשו זאת על ידי התמקדות באמריקאים שמרוויחים בין 30 ל -75 אלף דולר בשנה שהכירו שהם יכולים לחסוך סכומי כסף משמעותיים עם בנק דיגיטלי שאין לו עמלות.
בריט עצמו אמר שהם “יותר דומים לחברת תוכנה לצרכן מאשר לבנק”, שבעיקר מרוויח כסף כשלקוחות מחליקים את כרטיסי החיוב והכרטיס. זה בניגוד גמור לבנקים גדולים שעושים את רוב כספם על עמלות, קנסות והלוואות.
צ’יים עקפה את רובינהוד כפינטק הצרכני היקר ביותר בארה”ב כאשר גייסה 485 מיליון דולר בסדרה F בספטמבר 2020 לפי שווי של 14.5 מיליארד דולר.
עתידו של צ’ימה נראה בהיר מאוד כאשר ניהלה שיחות מקדימות עם בנקים להשקעות בנוגע להשקת השקעה בבורסה שיכולה לגרום להערכת השווי שלהם לפוצץ ביותר מ -30 מיליארד דולר, בסוף 2021.
סופי, המייצג כספים חברתיים, נוסד בסן פרנסיסקו בשנת 2016 על ידי ארבעה תלמידי בית ספר לעסקים בסטנפורד; מייק קגני, דן מקלין, ג’יימס פיניגן ואיאן בריידי.
המוצר הראשון שלהם היה תוכנית הלוואות – פיילוט של שני מיליון דולר בסטנפורד שעסק בחיבור תלמידי התואר האחרון עם בוגרים.
מהר קדימה עד עכשיו ולסופי יש אצבעות בכל דבר, החל ממשכנתאות וכלה בכרטיסי אשראי, למסחר במניות חלקיות ומטבעות קריפטוגרפיים בפלטפורמה שלה. ובאוקטובר 2020 הבטיחה SoFi אישור מותנה להקמת בנק לאומי בשירות מלא.
על פי Business Wire, SoFi הופכת לניירות ערך באמצעות חברת SPAC Capital Capital Hedosophia Holdings Corp., Chamath Palihapitiya, והיא תוערך בכמעט 9 מיליארד דולר לאחר העסקה.
חברת המימון האישי צפויה לקבל עד 2.4 מיליארד דולר מהכנסות מהעסקה. לא רע לחברה שהתחילה עם מודל הלוואות במימון בוגרים.
ל- Palihapitiya ניתן לומר זאת על SoFi: “הפלטפורמה החדשנית של SoFi, שפיתח את השירותים הפיננסיים למיליוני אמריקאים ופשט את התהליך עבור אלה המעוניינים לבקש הלוואות, להשקיע את כספם, להשיג ביטוח ולמחזר את חובם, בין רבים אחרים משימות שהיו בעבר לא פשוטות ומורכבות מיותרות “.
*SoFi הודיעה כי היא תתמזג עם SPAC על מנת לצאת לציבור לפי שווי של 9 מיליארד דולר בסוף הרבעון הראשון של 2021.
בנק טינקוף שבמוסקבה נוסד בשנת 2006 כטינקוף מערכות אשראי על ידי היזם אולג טינקוב שהשקיע בפרויקט כ -70 מיליון דולר. היא הוציאה את כרטיסי האשראי הראשונים שלה בשנת 2007 ומשכה תשומת לב מחברות השקעה גדולות כמו גולדמן זאקס.
כיום הם מנפיק כרטיסי האשראי השני בגודלו ומחזיק ב -14% משוק כרטיסי האשראי ברוסיה.
בשנת 2011 הושקה פלטפורמת הבנקאות הסלולרית שלהם ולאחר שגייסה 90 מיליון דולר בשנת 2012, הם היו מוכנים להנפקה בבורסה בלונדון שהכניסה 1.1 מיליארד דולר נוספים.
בשנת 2015 מיתגה החברה סוף סוף מחדש לבנק טינקוף. הוא כנראה בנק האתגר היחיד שרווח באופן עקבי מאז ראשיתו בשנת 2009.
היא מציעה כעת כל כך הרבה שירותים שהיא מכונה הסופרמרקט הפיננסי המקוון. חלק ממוצריה כוללים רשת סלולרית, ביטוח, בנקאות, השקעות, נסיעות ותוכניות נאמנות.
בנק טינקוף זכה לתגמולים רבים; מהבנק הראשון שלו על ידי הבנקאי של הפייננשל טיימס בשנת 2013 לבנק השנה ועד הנוכחי שלו, הבנק הדיגיטלי לצרכנות הטוב בעולם בטקס פרסי הבנק הדיגיטלי של גלובל פיננסים 2020.
היא הרוויחה יותר מדי מהמגיפה, שכן קהל הלקוחות שלה צמח ב -3 מיליון משתמשים ל -13.3 מיליון בשנת 2021.
חברת Fintech ההפעלה Revolut נוסדה בשנת 2015 על ידי ניקולאי סטורונסקי ולד יאצנקו ובסיסה התבססה בחממה Level39 המפורסמת בעולם בקנרי וורף. מטה המרכז עדיין בלונדון.
מאז תחילתה הצנועה כאפליקציה וככרטיס ששולם מראש, Revolut הפכה לשם דבר בכך שאפשרה לאנשים לבלות בחו”ל מבלי לשלם דמי מט”ח גבוהים. זה השיק אותם לסטרטוספירה של הבנקאות הדיגיטלית כשהפך לאחד הקרן הבנק הדיגיטלי הראשון בבריטניה באפריל 2018.
מאז היא התרחבה בכל רחבי אירופה ובהמשך לאוסטרליה וסינגפור בשנת 2019. המגע האחרון שלהן על אדמת ארה”ב בשנת 2020 עדיין לא השפיע.
בדומה לטינקוף, Revolut מנסה להציע אפליקציה פיננסית מקיפה שתציע למשתמשיה את היכולת להירשם לשפע של כלי בנק, ביטוח, נסיעות והשקעות.
לצד אפליקציות השקעה ייעודיות כמו רוביהוד, Revolut הפכה פופולרית להשקעה במניות, בסחורות ובמטבעות קריפטוגרפיים.
למרות שניתן להשאיר את כרטיס האשראי ממתכת לשנת 1999 ואת כרטיס אמריקן אקספרס סנטוריון, מאז הפכה Revolut אותו שוב לסמל סטטוס ולפריט פופולרי בקרב צעירים ברחבי העולם.
ל- Revolut יש כיום למעלה מ -15 מיליון משתמשים עולמיים ושוויו מוערך בכ -5.5 מיליארד דולר. 2020 הייתה שנה גדולה עבורם, כמו גם לחברות ניאו -בנקאיות אחרות, שכן Revolut גייסה 580 מיליון דולר שבהן הם ישתמשו כדי להתמקד בשיפור הפלטפורמה שלה למשתמשים קיימים וגם להכנסות.
2020 סימנה גם את השנה שבה Revolut “בשקט” הפכה לרווחית לאחר צניחה של 40% בהכנסות בימיה הראשונים של המגיפה.
N26 נוסדה בשנת 2013 על ידי ולנטין סטלף ומקסימיליאן טאינטל כמספר 26, r
מתייחס לקוביית 26 רובי רוביק. מאז הוא מותג מחדש כבנק N26 מאז שקיבל את רישיון הבנקאות שלו בשנת 2016.
לפני קבלת רישיון הבנקאות המלא שלה, N26, כמו רבים ממתחרותיה, השיקה עם אפליקציה וכרטיס חיוב בלבד. זה היה בשנת 2015. קדימה קדימה לשנת 2021, והחברה דיווחה רק על הלקוח ה -7 מיליון שלהם ב -25 שווקים באירופה ובארה”ב.
ה- neobank גייסה עד כה בהצלחה יותר מ -800 מיליון דולר, ממשקיעים כמו ענקית הטכנולוגיה הסינית Tencent והמיליארדרים המפורסמים פיטר ת’יל ולי קא שינג.
היא עזבה את השוק בבריטניה בשנת 2020, והאשימה את הברקזיט, אך האמת היא שכנראה החברה התקשתה לרכוש שם מספר לקוחות משמעותי.
עם זאת, בנק האתגר הגרמני עומד לשכור 200+ אנשים בשנת 2021 ולעיין ברכישות של חברות שימריצו את צמיחתן האורגנית. N26 אמורה להתרחב גם לברזיל, שם רכשה רישיון בנקאי.
כבר ראינו שהשוק הברזילאי יכול להיות מאוד משתלם. למרות שכבר יש לה חברות בנקאיות דיגיטליות אדירות כמו נובנק, השוק נמצא ברצינות נמוכה לפי הבנק העולמי, לשליש מהמבוגרים בברזיל אין גישה לחשבון בנק.
והבנק הבא שלנו ברשימה מודע היטב לעובדה זו.
MoneyLion נוסדה בניו יורק בשנת 2013 על ידי בנקאי ההשקעות וול סטריט ומומחי הטכנולוגיה Dee Choubey, Chee Mun Foong ו- Pratyush Tiwari. זה התחיל בהצעת שירותי הלוואות והשקעות וייעוץ פיננסי לצרכנים. מאוחר יותר היא החלה להציע גם שירותי בנקאות דיגיטלית.
בשנת 2019 היה לה חבילת מנוי הכוללת הכוללת חשבון צ’ק וחברות בונה אשראי פלוס עם השקעות מנוהלות ומקדמות במזומן במחיר של 19.99 $ לחודש.
החל מיולי 2020, MoneyLion פירקה את הצעותיה ומאפשרת למשתמשים קל יותר מאי פעם להשתמש בחשבון הבדיקה שלה או להשקיע למשל.
באפריל 2021 הם ראו שהם משקיעים ב- Zero Hash כדי להציע את היכולת להשקיע בביטקוין ובאת’ריום כחלק מהפלטפורמה הפיננסית הדיגיטלית הכוללת.
מאז השקתו בשנת 2013, היו ל- MoneyLion 7.5 מיליון משתמשים וזכתה לאמון של חבריו על ידי בניית פלטפורמה דיגיטלית בשירות מלא לאספקת פתרונות בנקאים, הלוואות והשקעות ניידות.
*ב -12 בפברואר 2021, MoneyLion התקשרה בהסכם סופי עם חברת Fusion Acquisition Corp., שתביא לכך ש- MoneyLion תהפוך לחברה בבורסה במחצית הראשונה של 2021 וששווי ההון של החברה המשותפת עומד על 2.9 מיליארד דולר.
MoneyLion נוסדה בניו יורק בשנת 2013 על ידי בנקאי ההשקעות וול סטריט ומומחי הטכנולוגיה Dee Choubey, Chee Mun Foong ו- Pratyush Tiwari. זה התחיל בהצעת שירותי הלוואות והשקעות וייעוץ פיננסי לצרכנים. מאוחר יותר היא החלה להציע גם שירותי בנקאות דיגיטלית.
בשנת 2019 היה לה חבילת מנוי הכוללת הכוללת חשבון צ’ק וחברות בונה אשראי פלוס עם השקעות מנוהלות ומקדמות במזומן במחיר של 19.99 $ לחודש.
החל מיולי 2020, MoneyLion פירקה את הצעותיה ומאפשרת למשתמשים קל יותר מאי פעם להשתמש בחשבון הבדיקה שלה או להשקיע למשל.
באפריל 2021 הם ראו שהם משקיעים ב- Zero Hash כדי להציע את היכולת להשקיע בביטקוין ובאת’ריום כחלק מהפלטפורמה הפיננסית הדיגיטלית הכוללת.
מאז השקתו בשנת 2013, היו ל- MoneyLion 7.5 מיליון משתמשים וזכתה לאמון של חבריו על ידי בניית פלטפורמה דיגיטלית בשירות מלא לאספקת פתרונות בנקאים, הלוואות והשקעות ניידות.
*ב -12 בפברואר 2021, MoneyLion התקשרה בהסכם סופי עם חברת Fusion Acquisition Corp., שתביא לכך ש- MoneyLion תהפוך לחברה בבורסה במחצית הראשונה של 2021 וששווי ההון של החברה המשותפת עומד על 2.9 מיליארד דולר.
חד קרן זה מברזיל נוסד רק בשנת 2018 על ידי מרסלו קלים, ליאנדרו טורס וקרלוס פונסקה, בכירים לשעבר ב- BTG. המטרה שלהם היא להשיג נתח מהעוגה הברזילאית שנובנק נשך בה כבר בכבדות.
ל- C6 כבר היו שני סבבי השקעות בסכום כולל של 269 מיליון דולר. C6 יצאה לדרך על ידי רכישת חברת התשלומים PayGo ופלטפורמת ההחלפות Besser Partners בשנת 2018, כמו גם ספקית פתרונות התשלום Setis ומפיצת הביטוח Som.us בשנת 2019.
לבנק C6 יש מטה בסאו פאולו, בנק באיי קיימן, תיווך בניו יורק ועוד אחד בסאו פאולו. היא אמורה להרחיב את 1,400 עובדיה ו- 325 יועצים עסקיים.
עם נכסים של כ -5.3 מיליארד ריאל (931 מיליון דולר) ותיק אשראי של כ -4 מיליארד ריאל (702 מיליון דולר), C6 צפויה להשיג רווחיות בשנת 2021, כשהיא מתכוננת לרישום בבורסה.
אחד הבנקים הדיגיטליים הראשונים שפגעו בבריטניה, מונזו נוסדה בשנת 2015 על ידי טום בלומפילד, ג’ונאס האקשטיין, ג’ייסון בייטס, פול ריפון וגארי דולמן בשם מונדו.
קבוצת המייסדים היו כולם מנהלי בנק סטרלינג לשעבר וטום בלומפילד היה אף ה- CTO שלה.
אפליקציית הבנקאות הדיגיטלית קבעה שיא בשנת 2016 כאשר גייסה מיליון ליש”ט בפלטפורמת מימון ההון, Crowdcube. כבר בשנת 2018 הגיע מונזו למיליון לקוחות כשמספר הלקוחות הכולל הגיע לכמעט 5 מיליון.
לאחר שהמייסד בלומפילד התפטר כמנכ”ל במאי 2020 כדי להיות הנשיא, ולאחר מכן הודיע כי הוא עוזב לגמרי, TS Anils מחזיק בתואר המנכ”ל הן בסניפים בבריטניה והן בארה”ב.
החברה שכרה לבסוף את קרול נלסון, שבעבר שהתה 10 שנים כמנכ”ל בנק אשד, כמנכ”ל מונזו ארה”ב, בפברואר 2021.
מונזו לא ניווט בסמיך המגיפה
כיוון שהם דיווחו כי ההפסד השנתי לאחר מס היה בסך של 113.8 מיליון ליש”ט בשנת 2020. הם גם נאלצו לפטר ולפטר צוות, ואפילו לסגור את משרדם בלאס וגאס.
כל זה גרם לירידת הערכת השווי של מונזו מ -2.6 מיליארד דולר בשנת 2019 ל -1.6 דולר בשנת 2020 כאשר אחת מהמייסדות ירדה ל”חווה 300 אלפקות “.
ובכל זאת, מונזו הוא כוח להתחשב איתו משני צידי הבריכה.
האתגר הדיגיטלי האוסטרלי וחד הקרן החדש שלהם, ג’ודו בנק, נוסד בשנת 2016 על ידי דיוויד הורנרי וג’וזף הילי המשמשים גם כמנכ”לים משותפים. ג’ודו קיבל את רישיון הבנקאות שלה בשנת 2019 והתחיל בהתמקדות בקטנים ובינוניים באוסטרליה, אך מציע כעת גם הפקדות לתקופה אוסטרלית רגילה.
מכל הבנקים המאתגרים ברשימה שלנו, לג’ודו יש את כמות הלקוחות הנמוכה ביותר העומדת על כ -10,000. הסיבה לכך היא שהם לא מתמקדים בקטע הקמעונאי בינתיים. אבל כידוע, המגזר העסקי מאוד משתלם ויש הרבה משקיעים שמצמידים לכיסם של ג’ודו.
למעשה, ג’ודו גייסה עד היום סכום עצום של 1.7 מיליארד דולר עם שווי של 1.6 מיליארד דולר. מדובר בעלייה של 60% בהערכת השווי שלה לאחר העלאה קודמת לפני כמעט שנה.
ומה קורה בישראל?
בזכות המעבר בלחיצת כפתור בין בנקים ורפורמת הבנקאות הפתוחה – יש הרבה למה לצפות!
שתפו מאמר זה
SUBSCRIBE TO
OUR NEWSLETTER